Три начина да изберете своето куче

Освен ако не решите да спасите живот като осиновите от приют, възможностите за покупка на куче пред вас са следните...

Първият е лесен: спирате се на така наречените от мен „Бързи Пудели“. Има ги навсякъде – зоомагазини, OLX, други частни обяви в нета, Хасково, Масково и къде ли още не. Днес решавате и утре или вдругиден го имате. Бързо и лесно, но както знаем пълно щастие никога няма и много вероятните негативни последици (за които предупреждаваме многократно навсякъде) са за ваша сметка, но най-вече – за сметка на кутрето и неговата измъчена майка.

Втори начин: разглеждате снимките на пуделите в групата „Пудели в България“ и тези в „Родословни пудели в България“, свързвате се на лични съобщения със собствениците и любезно ги разпитвате – от къде, как и т.н.

Трети начин (може да се развива паралелно с втория): той е най-труден, отговорен, изисква повече време и голямо търпение. Разширявате периметъра на търсене в интернет с едно най-елементарно развъдник за пудели / poodle kennel / питомник пуделей или в търсачката чуквате в търсачката на Фейсбук едно “poodles”. Има страхотни, сериозни киноложки развъдници, където се работи по правила. Дори да не намерите своето куче в България не е толкова безумно скъпо и невъзможно да се внесе куче от чужбина. Мнозина вече са го направили, допитайте се до тях.

Четете и търсете. Ще намерите огромен обем информация – групи, постове, коментари, снимки, развъдчици, кучила. Горещо ви препоръчвам да изберете кутре от легитимен FCI развъдник. Но не забравяйте, че и там има пет и шоу клас пудели – кучета с малък недостатък, подходящи за домашни любимци или пък кучета без него – за изложби. Наличието на родословие не прави кучето автоматично годно за развъждане и състезания.

Добийте по-пълна представа за огромния пуделски свят. Много вероятно е първоначално избраните от вас размер и цвят на пудел да отпаднат и да се влюбите в друг „модел“. Разглеждайте снимки, много снимки на всякакви пудели – стандартни, средни, мини, тойчета, бели, черни, кафяви, червени, априкоти, сребърни, сини, зелени.. Вижте как стоят в домашна обстановка или навън, вижте ги легнали, прави, тичащи, скачащи, летящи! Отворете очите си за всички тези прекрасни създания, и тогава изберете точно това, което е напълнило очите и сърцето ви, а не непременно като онова, което имат съседите от 3-тия етаж, а и тези от вход „Г“ също.

Не бързайте, пудели е имало и ще има, няма да се свършат. Отделете време за търсене, дайте си възможност да направите най- добрият избор.

А ако това не ви е толкова важно – осиновете. Ще получите и дадете същата обич, а ще сте направили и едно Истинско Добро.

Искра Христова