Пътеводител в размерите

Какви са характеровите и здравословни особености на четирите размера пудели и как да изберете най-подходящия за вас, прочетете тук…

Една от причините пуделите да са толкова популярни е невероятното им многообразие. Остър ум, вярно сърце, весел характер, 6 цвята и 4 размера ги правят подходящи за всякакви семейства и житейски обстоятелства. Има обаче една малка уловка – всеки от размерите има своите особености и е добре да сте запознати с тях, преди да решите да се сдобиете с такъв приятел.

Преди да навлезем в детайлите, имайте предвид, че пуделът има уникален, специален характер и не е „просто куче“. Той е напълно ориентиран към хората си, черпи от тях цялата си радост и сила, страда от раздялата и е много, много лоялен. Жизнен и любопитен, винаги нащрек, той ще върви по петите ви и ще ви наблюдава, готов да се включи веднага във всяка дейност. Ако търсите кученце „за украса“, не обичате целувчици и мокри нослета, които настоятелно ви напомнят, че не сте ги галили вече цели 5 минути, може би пуделът не е вашето куче. Затова, ако трябва да го опишем само с една дума, тя ще е: любов!

Молим също да имате предвид, че размерът на пудела се определя по височината му в холката, а не по теглото му и килограмите, които сме привели съвсем ориентировъчно, могат да варират.

Стандартен пудел, над 45 до 62 см

Неслучайно го наричат „кралски“! Едва ли има куче, което да събира погледите така, както един добре обгрижен стандартен пудел. Не е за пренебрегване и фактът, че никой мъж не би се срамувал да разхожда такава прелест, дори с пет розови панделки на главата.

Стандартният пудел обаче е силно и голямо куче, с всички произтичащи от това особености. Задължително трябва да му осигурявате достатъчно физическа активност, да не пренебрегвате доброто възпитание и социализация, да имате предвид, че поддръжката му иска значителни усилия и немалко средства.

Стандартният пудел е чудесно куче за хора с деца или без. Може да живее щастливо и само с един стопанин – стига обаче да получава нужното натоварване и внимание, за да не се чувства самотен и изоставен. Както всички пудели, той е активно, любопитно, енергично и игриво същество, само че в голяма опаковка. Хубавото е, че при големите пудели по-трудно се създават страхове от други животни, по-малко биват травмирани, уплашени и съответно – характерът им се разваля по-рядко. На един голям пудел трябва да му се случи нещо наистина ужасно, за да се окаже страхлив треперушко, с подвита опашка и безброй притеснения. Най-често ще го срещнете като ведро, самоуверено куче, с много идеи, пълно с енергия, винаги готово за приключения и игри.

Ако избирате първото си куче и нямате настройката да се занимавате по-сериозно с обучение или кучешки спорт, може би стандартният пудел не е най-подходящият избор за вас. Въпреки, че е също толкова умен и внимателен, колкото всички други размери, един неспокоен голям пудел, любител на лаенето или пък ненаучен да ходи добре на повод, може да се окаже достатъчно трудно за отглеждане куче. Трябва да имате предвид и факта, че макар и пудел – той може да се струва „страшен“ на хората, които не обичат кучета. Докато с някой от другите размери можете да се промушите „между капките“ и да го водите със себе си на повечето места, трудно ще скриете един ярък, блестящ и определено – биещ на очи, стандартен пудел.

Във физическо отношение – големият пудел е здраво, силно, атлетично същество. Но също така нерядко има своите проблеми с кости и стави, когато превали 9-10 години. Причината е проста – колкото по-тежко е едно куче, толкова по-голямо е натоварването върху костната му система. За съжаление това се отразява и на продължителността на живота, големите пудели рядко доживяват преклонната възраст, която често достигат по-малките им събратя. 

Безумно красив, лоялен, атлетичен, дяволски умен, винаги готов да ви придружи и в добро и във зло, големият пудел е едно неповторимо животно. Ако сте активен човек, с опит и любов към големите породи, изберете своя стандартен пудел без притеснения. Ще имате красиво, интелигентно, впечатляващо куче – крал сред себеподобните си, с което да се гордеете безкрайно всеки ден от един прекрасен живот заедно.

Ориентировъчно, теглото на стандартния пудел варира между 18 и 28 килограма.

Среден пудел, над 35 до 45 см

Ах, златната среда! Спокойно можем да кажем, че средният пудел е универсален. Подходящ за живот с малки и големи дечица, с активни или не толкова активни стопани, в града или извън него. Този дребен ентусиаст хем пасва идеално на пренаселената градска среда, хем не е толкова крехък, че да трябва постоянно да бъде пазен от всичките и опасности.

Макар да се намира по средата между големия и миниатюрния пудел със своите максимални 45 сантиметра, средния пудел не е точно средно по размер куче, каквото е например кокер-шпаньолът. Дългокрак и елегантен, той се води без затруднения от деца и не ги дърпа във всички посоки; може без проблем да бъде вдигнат и носен; а и почти няма човек, който да се почувства застрашен от него.

Весел, жизнен, игрив, умен и готов да ви придружава в абсолютно всяко начинание, средният пудел е едновременно малък и голям; храбър, но внимателен; дребен, но способен да издържа значителни физически натоварвания. Обичате да ходите на планина? Чудесно. Живеете в центъра на града и се разхождате по плочки? Чудесно. Имате шумно семейство с дечурлига и други животни? Чудесно. Живеете тихо и без много социални контакти? Чудесно. Средният пудел ще бъде ваш лек и верен спътник, независимо от пътя, по който сте поели.

Ако избирате първото си куче – това е най-правилният избор за вас. Със среден пудел, грешките, които можете да направите като начинаещ, ще бъдат най-незабележими и лесни за корекция. Поддръжката му в добър вид не изисква много повече усилия, отколкото при по-малките му събратя, а характерът му е като цяло стабилен, с уклон към веселбата, винаги готов за игри и нови преживявания.

Средният пудел се възпитава лесно, обича нови предизвикателства и е голям любител на кучешкия спорт. В същото време не му трябват твърде големи натоварвания, за да поддържа добрата си физическа форма, и се чувства щастлив и с две хубави разходки сутрин и вечер. Както при всички пудели – вниманието, обичта и близостта с любимите човеци са ключови за неговото щастие. Никой пудел не е подходящ за хора, които постоянно отсъстват от дома си и нямат време за гушкане и игри с най-добрия си приятел. В същото време, средният пудел може да преживее умерени дози строгост, без да се чувства отчаян и пренебрегнат, и (с необходимата доза внимание от ваша страна) другарува лесно с кучета от всички размери.

По отношение на здравето – той е първенец сред пуделите. Като цяло можете да очаквате от него да доживее старините си без особени проблеми. Разбира се, в златната възраст чуването и виждането вероятно ще започнат да губят своята острота, но това важи за всички кучета и пуделът няма как да е изключение. Гледан добре, хранен балансирано с качествена храна, разхождан достатъчно, за да не се обездвижва и с редовно поддържана, чиста, и спретната козина, средният пудел ще ви радва дълги години, без да изгуби неповторимия си, весел дух и жизнерадостно присъствие.

Ориентировъчно, теглото на средния пудел варира от 6 до 10 килограма.

Миниатюрен пудел, над 28 до 35 см

Мини пудел, макси нежност! Джудженцата, както се наричат на английски, са по-лесните за отглеждане той пуделчета. Нежни, внимателни, гушливи, а също и игриви, щури, залепени за хората си дребосъчета, те ви дават възможност да имате съвсем малко кученце, без то да е твърде крехко и нуждаещо се от закрила. Което съвсем не значи, че тези съкровища не бива да бъдат пазени от травми и неприятели, а просто, че се справят с неволите на живота в мъничко телце значително по-лесно.

Ако сте любители на дисциплината от типа „кучето да си знае мястото“, не взимайте мини пуделче, то ще бъде безкрайно нещастно от това. За него няма нищо по-важно от неговия човек и в идеалната му вселена ще сте заедно през всяка минута от деня. Забравете за идеята, че кучетата не спят по леглата и не се допускат по канапетата. Превърнете скута си в уютно кресло и мини пуделът ви ще черпи директно от там своята жизнена енергия.

Харесван от всички малчо, мини пуделът е куче, с което ще ви пускат кажи-речи навсякъде, още повече че няма абсолютно нищо против да прекарва времето си в обятията на любимия човек. С това обаче трябва да се внимава, вдигането при всяка малка тревога и постоянното носене на ръце могат да се превърнат в проблем.

Ако му осигурите няколко близки по размер приятели за игра, мини пуделът ще прекарва времето си навън в неспирни игри (но и внимателно наблюдение къде сте точно във всеки един момент). За него, както и за той пудела, ранната и внимателна социализация е изключително важна и не бива да се пропуска от страх, че е твърде малък и крехък. Колкото по-рано започне да научава за света и неговите обитатели, толкова по-спокоен ще е в зряла възраст. Разбира се, натоварванията трябва да са съобразени с размера, защото колкото и да е игрив, мини пуделът не е подходящ за дълги преходи или тичане покрай колело.

Осигуряването на положителни и разнообразни преживявания е ключово през първата година от живота на мини пудела, в противен случай има голям риск да се оформи тревожен и стеснителен характер. Във възпитанието корекциите трябва да бъдат меки и спокойни, без повишаване на тон, удари, заплахи и дълго сърдене. Мини пуделът е много чувствително куче. Никога не забравяйте това, защото щастието му ще зависи изцяло от вашето благоволение в степен още по-силна, отколкото при големия и среден пудел.

Най-честите оплаквания, свързани с физическото добруване на мини пуделите, са около храненето. Те, а също и тойчетата, често нямат добър апетит, могат да бъдат претенциозни към храната и дълго, и упорито да отказват предложеното от вас меню. Всеки пудел е чешит по своему, но решение за този проблем се намира по метода проба/грешка, а и никое куче не е умряло от глад пред пълна паничка. Освен луксацията на коленното капаче, която се изключва при добра селекция, те не страдат от проблеми, особени за размера. Основното, от което трябва да бъдат пазени, са травмите. Миниатюрният им ръст и фина костна структура правят счупванията много по-вероятни, добре е да не скачат от високо и да не се боричкат с по-големи от тях кучета. По същата причина минитата не са подходящи за семейства с деца по-малки от 5 години.

Ако искате да имате малко пухено детенце, което да изпълва живота ви с обич и да се превърне в нежното галениче на цялото семейство, миниатюрният пудел е за вас. Ще си имате верен спътник, както на канапето, така и в леглото, а и винаги ще има кой да ви чака пред вратата на тоалетната. Стига да не позволявате голямата привързаност да се превръща в разглезване, а мъничкият размер в причина за страх, мини пуделчето ще бъде ваш достоен другар и спътник във всичко. Особено ако „всичко“ включва много гушкане и близост.

Ориентировъчно, теглото на мини пудела варира от 3,5 до 6 килограма.

Той пудел, над 24 до 28 см

Живо плюшено съкровище! Но нека името му: „играчка“ не ви залъгва. Той пуделът си е куче, съвсем истинско, но и нуждаещо се от специално внимание поради скромния си размер. Да си мъничко кученце в този огромен свят е предизвикателство и най-малкият от пуделите разчита изцяло на хората си, за да се справи с него. Той пуделът не е подходящ за семейства с малки деца, страда много ако прекарва дълго време сам, трябва да бъде пазен от травми и стрес, и е крехък и нежен не само физически, но и психически.

Той пуделът не е куче за всеки, така че ако търсите малко кученце с идеята да ви създава по-малко грижи, ще направите грешка. Макар в сравнение с другите размери да има относително по-малка нужда от физическо натоварване и усилия, за да се поддържа в приличен вид, той пуделът има нужда от много внимание и грижа за да бъде щастлив, спокоен и здрав.

Не взимайте той пуделче, за да живее само в апартамента без разходки и да пишка на пелена. Корекция, не взимайте никое куче, за да живее по този начин. Умни, любознателни, весели, игриви, тойчетата имат същата нужда от нови хоризонти и преживявания, както всички други, само че разчитат на вас, за да ги защитите от рисковете на заобикалящата ги среда. Нещо повече, при тях трябва особено много да се внимава с възпитанието – лесно е да се забрави, че и те са кучета. Макар да е много важно никога да не им се крещи или замахва, те също имат нужда от ред и дисциплина, за да реализират потенциала си.

Команди, игри, умерен спорт, приятни разходки – всичко това е важно, за да имате своя спокоен и весел той пудел. Добрата социализация и внимателно общуване са ключови за това тойчето да не стане напрегнато и истерично. Когато си толкова мъничък, а едновременно с това и умен, е твърде лесно да започнеш да се боиш от всичко. Вашата задача ще е да му покажете, че светът е добър и безопасен, че винаги може да разчита на вас.

Здравословно той пуделът е най-сложен за отглеждане от всички размери. Сериозен стрес или прекалено физическо натоварване могат да доведат до падане на кръвната захар буквално за минути, а напрежението може да бъде пагубно за тях и физически. Случва се малък удар или недобре преценен скок да се превърне в сериозна травма, а нищо и никакво стълкновение с по-едро от него куче от дреболия, да се окаже трагедия. Тойчетата страдат по-често от луксация на колянното капаче, рискът за травми на очната ябълка при тях е значително по-голям и дори едно небрежно настъпване у дома може да стане проблем за цял живот.

С всички тези предупреждения наум, можем да кажем, че той пуделът е куче, с което можете просто да не се разделяте, а и то ще ви бъде благодарно за това. Няма човек, който да се уплаши от него, там където вратите са затворени за други кучета, този малък приятел с най-голяма вероятност просто няма да го броят. Тойчетата се превръщат във втора душа за своите стопани, един вид външно пухкаво сърчице, което по една случайност не бие в гърдите им, а извън тях.

Ако живеете спокоен живот, нямате малки деца и можете да отделяте много внимание на своето миниатюрно съкровище; ако сте готови винаги да бъдете нащрек за потенциална опасност и да не оставяте без надзор мъничето си; ако имате търпението и знанията как да изградите увереност в едно много умно, но не особено уверено в силите си същество – то той пуделът е вашето куче. Голямата грижа се отплаща многократно, а радостта от това да бъдеш целия свят за своето вярно и обичливо мъниче не може да се сравни с нищо.

Ориентировъчно, теглото на той пудела варира от 1,5 до 3,5 килограма.

Наименования

Тъй като размерите са с различни имена на различните езици, че и се случва да са повече от едно, стават обърквания.

На български размерите са: Стандартен (Голям), Среден, Миниатюрен (Мини), Той

На английски са: Standard, Miniature, Dwarf, Toy

На руски са: Большой (Королевский), Малый (Средний), Миниатюра (Карлик), Той

На френски са: Grand, Moyen, Nain, Toy

На немски са: Großpudel, Kleinpudel, Zwergpudel, Toypudel

NB: Когато четете в чуждоезични сайтове трябва да имате предвид също, че в английската, американската, австралийската и канадската киноложка федерация породата има само три размера. Там са: Standard, Miniature, Toy.

Стела Райчева