Пудел, FCI Стандарт № 172

Стандарт на породата, Международна федерация по кинология

СТРАНА НА ПРОИЗХОД: Франция

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Куче компаньон

FCI КЛАСИФИКАЦИЯ: 9-та породна група – Компаньони и той кучета; 2-ра секция – Пудел; Без работни изпитания.

Кратък исторически преглед

Етимологията на името на породата „caniche” (Пудел) идва от “cane”, френската дума за женска гъска. На други езици наименованието се свързва с водата. Първоначално породата е използвана за лов на водни птици. Произлиза от Барбета и е запазила много негови характеристики. През 1743-та година думата “caniche” се среща във френския като термин за женски Барбет. Впоследствие Барбетът и Пуделът постепенно се отделят като породи. Развъдчиците полагат големи усилия, за да получат основополагащи едноцветни екземпляри. Пуделът се превръща в много популярно куче компаньон заради своя дружелюбен, весел и лоялен характер, а също и заради четирите си размера, както и различните цветове, сред които всеки може да избере своето предпочитание.

Общ вид

Куче със средни пропорции и характерна къдрава козина, която може да бъде естествена или шнурована. Прави впечатление на интелигентно, активно и бдително куче, с хармонично тяло, излъчващо елегантност и гордост. 

Важни пропорции

Дължината на муцуната е приблизително 9/10 от тази на черепа. Дължината на тялото е малко повече от височината в холката.
Височината в холката e равна на височината при крупата.
Височината до лакътя е 5/9 от височината на холката.

Темперамент

Куче, известно със своята преданост, способно и лесно за обучение, което го прави особено приятен компаньон.

Глава

Елегантна, с прави линии и пропорционална на тялото. Главата трябва да бъде добре изваяна, нито тежка, нито твърде фина.

Черепен дял

Череп: Ширината му е по-малка от половината дължината на главата. Гледан отгоре черепът изглежда овален, а отстрани – леко конвексен. Линиите от муцуната към черепа се разклоняват съвсем слабо. Надочните дъги са умерено изразени и покрити с дълга козина. Междуочната бразда е широка между очите като се стеснява към тилната кост, която е силно изразена. (При Миниатюрния и Той Пудела може да бъде изразена по-слабо.)
Стоп: Съвсем леко изразен, но не може да липсва изцяло.

Лицев дял

Нос: Добре развит, с вертикален профил и отворени ноздри. Носът е черен при черни, бели и сиви екземпляри; кафяв при кафявите. При екземпляри с цвят кайсиев/червен носът трябва да е черен или кафяв, в съответствие с наситеността на цвета на козината. При светло-кайсиев цвят се търси възможно най-тъмен нос.
Муцуна: Горният профил е изцяло прав, дължината ѝ е приблизително 9/10 от дължината на черепа. Костите на долната челюст са почти успоредни. Муцуната е силна. Долният профил на муцуната се определя от долната челюст, а не от ръба на горната устна.
Устни: Умерено развити, доста стегнати, средно дебели, като горната устна лежи върху долната без да я покрива. Черни при черни, бели и сиви екземпляри; кафяви при кафявите. При екземпляри с цвят кайсиев/червен устните са тъмно-кафяви или черни. Краят на устните не трябва да е силно изразен.
Зъби: Пълна ножицовидна захапка. Здрави зъби.
Бузи: Не изпъкнали, очертават се по костта. Областите под очните ябълки са изваяни и съвсем леко запълнени. Скулите са слабо изразени.
Очи: С будно изражение, поставени на нивото на стопа и съвсем леко скосени. С бадемовидна форма. Черни или тъмно-кафяви на цвят. При кафявите цветът може да бъде тъмно-кехлибарен. Клепачите са черни при черни, бели и сиви екземпляри, кафяви при кафявите. При кучета със светло-кайсиев цвят се търси възможно най-тъмен клепач.
Уши: Дълги, падащи покрай бузите, поставени по продължението на линия, преминаваща от носа, през външния ъгъл на окото. Плоски, разширени под линията на отделяне и със заоблен връх. Покрити са с дълга, вълниста козина. Кожената им част трябва да достига, а в идеалния вариант да надхвърля края на устните, когато бъде изтеглена напред.

Шия

Здрава, леко извита под тила, средно дълга и пропорционална. Главата се носи високо и гордо. Вратът, без увиснала гуша, е с овално сечение. Дължината му е малко по-къса от тази на главата.

Тяло

С добри пропорции. Малко по-дълго от височината в холката.
Горна линия: Хармонична и здрава.
Холка: Умерено развита. Височината в холката е еднаква с височината от върха на крупата до земята.
Гръб: Къс.
Кръст: Твърд и замускулен.
Крупа: Заоблена, но не свлечена.
Гръден кош: Достига лакътя, широчината му е равна на 2/3 от дълбочината. Предгърдие: краят на гръдната кост трябва да е леко изразен и поставен сравнително високо. При Стандартния Пудел периметърът на гръдния кош, премерен зад рамената, трябва да бъде с 10 см. повече от височината в холката. С овално сечение, широк в гръбната част.
Долна линия и корем: Прибран, но не прекалено.

Опашка

Поставена доста високо, на нивото на кръста. (В идеалния случай – носена на позиция „десет и десет“ спрямо горната линия.)

Предни крайници

Общ вид: Идеално прави и успоредни, добре замускулени, с добра кост. Височината от лакътя до земята е с малко повече от половината на височината в холката.
Рамо: Скосено, замускулено. Лопатката образува ъгъл от приблизително 110* с раменната кост.
Раменна кост: Дължината на раменната кост съответства на дължината на лопатката.
Китка: Продължава линията на предмишницата.
Киткова става: Здрава и почти изправена в профил.
Предни лапи: Сравнително малки, твърди, с къса и овална форма. Пръстите са добре извити и стегнати. Възглавничките са твърди и плътни. Ноктите са черни при черни и сиви екземпляри, кафяви при кафявите. При белите ноктите могат да варират цветово от рогови до черни. При екземплярите с цвят кайсиев/червен са кафяви или черни, в съответствие с цвета на козината, възможно най-тъмни.

Задни крайници

Общ вид: Гледани отзад задните крака са успоредни, с добре развити и ясно видими мускули.
Бедро: Силно и добре замускулено. Ъгълът на бедрената става трябва да е добре изразен.
Коляно: Ъглите на коленните стави трябва да са добре изразени.
Скакателна става: Скакателната става трябва да е сравнително добре заъглена.
Глезен: Сравнително къс и изправен. Петите пръсти трябва да отсъстват по рождение.
Задни лапи:  Сравнително малки, твърди, с къса и овална форма. Пръстите са добре извити и стегнати. Възглавничките са твърди и плътни. Ноктите са черни при черни и сиви екземпляри, кафяви при кафявите. При белите ноктите могат да варират цветово от рогови до черни. При екземплярите с цвят кайсиев/червен са кафяви или черни.

Движения

Пуделът има лека и танцова походка.

Кожа

Еластична, не отпусната, пигментирана. При черни, кафяви, сиви и кайсиеви/червени екземпляри пигментът трябва да съответства на цвета на козината. При белите се търси сребърен цвят на кожата.

Козина

Косъм

Къдрава козина: Изобилстваща с хубава вълнена текстура, много къдрава, еластична и устойчива на натиска на ръката. Трябва да е плътна, с еднаква дължина и да образува еднакви къдрици.
Шнурована козина: Изобилстваща с вълнена текстура и характерни плътни шнурове с минимална дължина 20 см.

Цвят

Едноцветен: черен, бял, кафяв, сив, кайсиев/червен.
Кафявото трябва да е дълбоко, тъмно, в равномерен, топъл тон. Бежово и по-светлите му варианти не се допускат. Сивото трябва да е еднородно, дълбок цвят, който не се доближава нито до черното нито до бялото. При кайсиев/червен цветът трябва да е еднороден. Може да бъде от светло-кайсиев до червен и дори оранжев. Клепачите, носът, устните, венците, небцето, анусът, скротумът и възглавничките на лапите са добре пигментирани. При екземпляри със светло-кайсиев цвят пигментацията трябва да е възможно най-тъмна.

Размери

При всички разновидности трябва да има ясно различим полов диморфизъм.

Стандартен Пудел

Над 45 до 60 см. с толеранс +2 см.
Стандартният Пудел трябва да бъде уголемено копие на Средния Пудел, чиито характеристики е запазил.

Среден Пудел

Над 35 до 45 см.

Миниатюрен Пудел

Над 28 до 35 см.
Миниатюрният Пудел трябва да бъде умалено копие на Средния Пудел, запазвайки възможно най-добре неговите пропорции без никакви признаци на нанизъм.

Той Пудел

Над 24 см. (с толеранс от -1 см.) до 28 см. (търсен идеален размер: 25 см.).
Конструктивно Той Пуделът трябва да запазва основните пропорции на Миниатюрния Пудел, в съответствие със всички изисквания на този Стандарт.
Изключва се всяка форма на нанизъм, допуска се единствено по-слаба изразеност на тилната кост.

Недостатъци

Всяко отклонение от описаните характеристики трябва да бъде считано за недостатък. Тежестта на даден недостатък се определя в съответствие със степента на изразеност и начина, по който се отразява върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Тежки недостатъци

 • Очи: твърде големи и твърде кръгли, или потънали, не достатъчно тъмни;
 • Уши: твърде къси (не достигат края на устата);
 • Къса или остра муцуна;
 • Гърбава муцуна;
 • Извит или хлътнал гръб;
 • Твърде ниско поставена опашка;
 • Свлечена крупа;
 • Недостатъчно или твърде заъглени задни крайници;
 • Рядка, мека или телена козина;
 • Неопределен или нееднороден цвят;
 • Частично пигментирана носна гъба;
 • Липса на два зъба премолар 2.

Дисквалифициращи недостатъци

 • Агресивно или твърде стеснително поведение;
 • Всякакъв признак за поведенчески или физически отклонения;
 • Недостиг на тип, особено в главата; намек за кръстоска с друга порода;
 • Ръст над 62 см. при Стандартния и под 23 см. при Той Пудела;
 • Липса на опашка или естествено къса опашка;
 • Пети пръсти или белези от тях на задните крайници;
 • Всякаква проява на нанизъм: ябълковиден череп, отсъстваща тилна кост, много изразен стоп, изпъкнали очи, къса, чипа муцуна;
 • Неразличима междуочна бразда;
 • Много лека костна структура при Той Пудела;
 • Изцяло навита опашка;
 • Неедноцветна козина;
 • Всякакви бели петна по тялото и/или краката;
 • Напълно депигментирана носна гъба;
 • Прогения или прогнатия;
 • Всяка позиция на зъб, която може да нарани кучето (например: зле поставен кучешки зъб, докосващ небцето).
 • Липса на един резец, един кучешки зъб или един молар;
 • Липса на един премолар 3 или един премолар 4;
 • Липса на три или повече премолара (с изключение на премолар 1).

N.B.

 • Мъжките трябва да имат два видимо нормални тестиса, напълно спуснати в скротума;
 • В развъдната дейност трябва да се използват само функционално и клинично здрави кучета с типичната за породата конструкция.

Допълнение към Стандарта

Съденето на Пудели на изложба не трябва да се превръща в състезание по груминг. Не се препоръчва изложителите да бъдат стимулирани към прекаляване с груминга.

Позволени шоу прически

„Лъв“

Задните крайници на Пудела, къдрав или шнурован, се обръсват изцяло с машинка до ребрата.
Също се обръсват: муцуната, областта под долните клепачи, бузите, предните и задните крайници, с изключение на помпоните около тазовите и скакателните стави; опашката, с изключение на кръгъл или овален помпон. Позволено е да се остави козина на предните крака под формата на „панталони“.

„Модерн“

Козината на всички крайници може да бъде оставена по-дълга само при условие, че:

1. бъдат обръснати с машинка:

 • лапите – от ноктите до връхчето на петия пръст на предните и на съответстваща височина на задните лапи. Позволено е да бъдат обръснати с машинка само пръстите.
 • главата и опашката по правилата, описани по-горе.

В тази прическа се допуска също:

 • наличието на къса козина до 1 см. под долната челюст, оформена успоредно на челюстта. „Козя“ брадичка не се допуска.
 • отсъствието на помпон на опашката.

2. се подкъси козината по линията на гърба, не по-късо от 1 см. Дължината нараства плавно по ребрата и крайниците.

3. се оформи козината:

 • на главата, като се направи топнот с разумна височина, както и назад по врата към холката и гърдите без неравности, до обръснатата част на лапата, образувайки леко наклонена линия от гърдите надолу. Горната част на ушите, но не повече от 1/3 от дължината им, може да бъде късо подстригана. Долната част на ушите трябва да остане покрита с козина, като дължината  нараства плавно отгоре-надолу.
 • по крайниците, оформяйки „панталони“ с рязък преход от обръснатите лапи. Дължината на козината нараства плавно към рамото и съответно – бедрото, в дължина от 4 до 7 см, в пропорция с размера на кучето, като се избягва „пухкава“ визия. Задните „панталони“ трябва да позволяват да бъде видяно типичното заъгляване на Пудела.

Всякакви други причудливи прически, които не са съобразени с горното описание подлежат на елиминация. Независимо колко грумингът доближава кучето до изискванията на стандарта, прическата не трябва да има никакво отношение към изложбената оценка и всички участници от един клас трябва да бъдат съдени и оценявани заедно.

„Английско седло“

Добавя към прическата „Лъв“ помпони или гривни на задните крайници. На главата може да има или да няма топнот. Може да има или да няма мустаци. Допуска се отсъствие на разграничителни линии по козината на задните крайници. (Забранява се употребата на лак или други фиксиращи средства за оформяне на топнота.)

„Пъпи“

Запазва подстриганите с машинка части на прическа „Модерн“. На главата: топнот с разумна дължина. На гърдите се оформя овал, с формата на яйце, когато е гледан отпред. Т.нар. „панталони“ се запазват, акцентирайки типичното заъгляване на Пудела.
Помпонът на опашката трябва да има овална или продълговата форма, повече дълъг, отколкото широк и със заоблени ръбове.

„Териер“

Прическа, много подобна на „Модерн“, с разликата, че ушите и опашката могат да бъдат обръснати.

Детайли

Превод: Пламен Бачовски, Стела Райчева, март 2020.
В съответствие с публикувания на 03.11.2014 FCI Стандарт и редакциите му от 23.01.2015.