Продавам той пудел, или – Голямата измама

Търговци жертват здравето и живота на десетки майки и кученца, за да заливат пазара с кутрета. Как да не станете част от този кървав бизнес, прочетете тук...

Търсите си куче. Най-често това е червен той пудел. Вече знаете, че при никакви положения не трябва да купувате куче от зоомагазин. Затова пускате едно търсене в Google и попадате на различни обяви. Малки рунтави кутрета на цени от 2000 до 6000 лева ви гледат очакващо от снимките. OLX, Bazar.bg, Faceboook групи – кучета у нас се продават къде ли не. Не бързайте! Ще съжалявате…

На първо място, ако сте решили да взимате куче, ви молим: имайте търпение. Четете, информирайте се, търсете. Не взимайте най-добрия си приятел просто така, от някого си – та вие ще бъдете заедно в следващите 10-15 години. Ако си търсите кола ще прекарате месеци в това да намерите най-подходящата, да говорите с приятели, да издирвате в България или в чужбина, да чакате… нима тук трябва да е по-различно?

Нашата порода страда от генетични заболявания, за които има тестове – отговорните развъдчици ги правят и работят по строги правила, така че да се избегне появата им в поколенията. Отделянето на малки от майка им преди 45-тия ден е престъпно. Правилните ваксинационни схеми и обезпаразитяване са жизнено-важни. А ранната социализация – определяща за характера на кучето и в зряла възраст.

Никога не взимайте бебе от хора, при които не сте поканени в дома да видите цялото кучило, които не ви дават да видите поне майката и условията, в които живее. Интересувайте се от здравето и проблемите на родителите, искайте информация. Селекционното развъждане не е за фасон, а поколения работа за здраве и устойчива психика – родословието не е просто една прищявка.

С всичко това наум ви приканваме да бъдете изключително внимателни, когато избирате своя най-добър приятел. Пуделите стават все по-популярни и измамниците дебнат навсякъде. Тук са описани някои от най-честите измами, с които се сблъскват желаещите да се сдобият с малко пуделче. Запознайте се с информацията, за да не повторите грешката, донесла мъка на толкова много хора преди вас.

„РАЗВЪДНИК“ ИЛИ ПРОСТО ФЕРМА

Голямата борба на кинолозите да информират хората защо кучета не трябва да се купуват от зоомагазини доведе до неочакван парадокс – фермите започнаха да се наричат „развъдници“, с което броят на измамените не просто не намаля, а се увеличи.

Разликата между киноложки развъдник и ферма е от земята до небето. В киноложките развъдници се работи по правилата на FCI (Международна федерация по кинология). В повечето случаи в тях има 1-2-3 женски, които се заплождат с внимателно подбран мъжки веднъж годишно, на родителите се правят изследвания за наследствени болести, а малките се продават с родословия от БРФК (Българската републиканска федерация по кинология). Бебоците се отглеждат в добри условия от опитни и запалени хора, прекарали дълги години в практикуване и образоване за любимата си порода. Тези хора подбират стопаните и ги е грижа къде и при кого ще попадне мъничето им.

На свой ред фермата е селскостопанско мероприятие. N на брой женски и 1-2 мъжки (често близък роднина на женските) се отглеждат на едно място с цел максимално производство на бебета за продан чрез сайтове, прекупвачи и зоомагазини. Не се спазват никакви правила на развъждане, кучетата се отглеждат в мизерни и нездравословни условия, често в тесни клетки, без елементарна грижа, обич или социализация. Макар бебетата да изглеждат просто като едни малки сладури, всеки би изтръпнал от гледката на условията, от които те произлизат. Много от тези кученца страдат от инфекциозни или скрити заболявания, имат проблеми със здравето, темперамента или просто – външния вид, когато израснат.

За съжаление фермите вече поголовно се самонаричат „развъдници“ и това обърква много хората. Лесно е обаче да проверите – просто питайте. Всеки запален кинолог е готов да ви говори с часове за кучетата си, произхода, здравето им, правилното отглеждане, здравословното хранене и какво ли още не. Внимавайте да не объркате професионалния кинолог с професионалния търговец

СХЕМИТЕ ЗА ИЗМАМА

„Той“ пудел – Като оставим настрана факта, че повечето хора, живеещи с мисълта, че имат той пудел имат мини пудели, размерът на той пудела е от 24 до 28 сантиметра в холката. Мини пуделите са от 28 до 35 см, а средният от 35 до 45. Повечето ферми и търговци продават мини и средни пуделчета, които са съвсем дребни бебоци и са трудно различими за неопитен човек преди да станат на 5-6 месеца.

Ранна възраст – С оглед на горното повечето измамници продават бебетата уж като по-големи, т.е. обявяват ги за 2-3 месечни, когато те са на 1-2 месеца. Звучи невинно, но последствията на ранното отделяне на кутрета от майка им са тежки както здравословно, така и психически. Най-страшен обаче е фактът, че повечето са с фалшиви ваксини. А парвовирозата, коронавирозата, вътрешните паразити и купища други проблеми са постоянен обитател на фермите и истински бич за живеещите нагъсто там несретничета.

Недохранване – Друг метод за производство на „той пудели“ е недохранването. Зловеща практика, която се прикрива лесно под пухената козина. Както и при човешките деца, ако едно малко кученце не получава необходимото качество и количество храна, то забавя развитието си и остава по-дребно и хилаво. Това го прави по-лесно за продаване, но резултатите за по-нататъшното му развитие са пагубни, а имунната система често просто спира да работи.

ТОЙ ПУДЕЛ ОТ ПУПИ ХАСКОВО

Най-успешната за момента ферма за кученца от миниатюрните размери се нарича Пупи Хасково, макар че търговецът, който я стопанисва фигурира с най-различни имена и профили из платформите за обяви и социалните мрежи. Нещо повече, той се представя за „развъдник“ по силата на факта, че е регистриран като стопански обект (ферма) в Българската Агенция по Безопасност на Храните.

Фермерите вече се научиха да не снимат бебетата в коптора, изкъпват ги, слагат ги в някое легълце и ги щракват навън, на слънце, или пък на дивана. Не се залъгвайте – майките на тези бебоци и те самите са отглеждани в условия, които не заслужава нито един пудел. Много от тях са болни. Цените и там вече са абсурдно високи и има „постоянна наличност“. Видите ли, че някъде има „постоянна наличност“ бягайте надалеч.

Случаите на купени, за да умрат от парвовироза в новия дом бебета са безброй, често средствата, похарчени за да се спаси болното дребосъче надхвърлят дадената за него сума. Не коментираме страданието, на което се подлага както кучето, така и новото му семейство.

Този търговец далеч не е единственият, който прави пари на гърба, или нека да го кажем още по-точно, за да е ясно какво представлява: от матките на 20-тина злощастни пуделки. Във Фейсбук вече има групи с хиляди потребители, администрирани от фермери. Кученца се продават под път и над път…

ВНОС ОТ СЛОВАКИЯ

„Словакия“ е любимата измишльотина на прекупвачите за произхода на кутретата, които купуват на безценица от ферми къде ли не. Достатъчно близо и едновременно далеч, за да не се усъмнят, но и да не търсят повече информация наивните купувачи.

В повечето случаи търговците изкупуват на ранна вързаст цялото кучило и го пре-продават чрез обява. Къде и как са живели преди да бъдат продадени кутретата не могат да разкажат. Обикновено мъниците са ужасно наплашени, несоциални, слаби и в недобро физическо състояние.

Впрочем, в Словакия има немалко ферми с условия също толкова отвратителни, колкото са условията и в нашите. Майките се продънват да раждат на всяко разгонване, живеят в тесни, мизерни клетки, болни, нерядко слепи и/или глухи. Правят се близкородствени връзки, които са пагубни за здравето на поколенията – всичко с цел да се получи по-атрактивна като цвят и размери търговска „стока“.

КАЛОЯН ПЕТРОВ ОТ РУСЕ

Този измамник се подвизава с различни профили и е един от най-арогантните мошеници на терена. Представя се за познавач на породата, обикаля Фейсбук групите, за да разказва колко лошо нещо е нашият клуб и продава злощастни кученца на абсурдни цени, за каквито се продават скандинавски шампиони.

Занимава се с внос на кучета „на килограм“ от незнайни ферми на изток от тук. Кучетата пътуват абсолютно нелегално, част от тях се продават в България, друга – се пре-продават за западна Европа. Разбира се, търговийката се върти за сметка на кученцата, отделени рано от майка им, за да бъде постигната по-голяма печалба – без ваксини и с фалшиви документи.

ТОЙ ПУДЕЛ ОТ КОРЕЯ

Друга много популярна търговка се подвизава под името Re Ni във Facebook групата “Пудел Той България“. При нея кутрета има почти постоянно. За тях се разказва, че са внос от Корея. Цената им е 5000$ с документи, обаче ако не искате документи, о, чудо, можете да си вземете кученце „само“ за 2000-2500-3000 лева. За съжаление – освен с цвят и къдрав косъм, предлаганите от нея кутрета не могат да се похвалят с никакви допирни точки с расовия пудел.

Защо на някого би му хрумнало да внася нелегално кутрета от ферми на такова далечно разстояние е мистерия, за която нямаме обяснение. Факт е обаче, че кучетата пътуват нелегално, с фалшиви документи и се продават на абсудни за качеството си цени. Измамницата ги предлага с обещания за „микротой“ размер, а в реалността те стават едри миниатюрни и средни пудели.

Част от измамата на тези рошави кученца е купирането на опашката, забранено вече от години на територията на целия Европейски съюз. Това не е просто незаконна, а излишна и мъчителна манипулация, за извършването на която ветеринарният лекар би трябвало да бъде подведен под наказателна отговорност.

Не всички ферми са селски кочини с коптори. Вече много ферми развиват търговията си чрез снимки-цуцки и сладки думи в мрежата. Такива хора обичат да разказват как родословните пудели са болни и ужасни, няма никаква гаранция за здравето им, а правилата за развъждане на Международната федерация по кинология не означават нищо. 

За нас – хората, които работим за запазването на истинския пудел, за хуманно отношение към майките и кученцата, за това кинологията да бъде хоби, а не търговия – обикновено се казва, че сме „конкуренти“. Важно е да уточним: никога не е имало и не може да има такава конкуренция. Кинологията и фермерството са в различни вселени.

Тези са само част от безкрайните възможности да станете жертва на измама, търсейки своето кученце в мрежата. Пудел клуб – България ви призовава да не участвате в този кървав бизнес, а с малко повече време и внимание да намерите своето куче при отговорен развъдчик, от родители с необходимите здравословни изследвания и екстериорни оценки. Така ще имате един наистина здрав и красив приятел, с когото да се гордеете дълги години.