Грижа за пудела у дома

Какви грижи да полагате за своя пудел, съвети от професионален грумър...

Здравейте, любители на пуделите, в следващите редове ще споделя моя опит като грумър и собственик на пудел с цел да помогна на начинаещите собственици по-лесно да се ориентират каква грижа трябва да полагат за своя пудел. Тази статия е авторска и базирана на моя 15-годишен опит в работата ми с кучета. Реших да я напиша провокирана от бума на породата през последните две години и същевременно високия процент на неподготвеност на стопаните относно грижата за козината на пуделите им.

Започвам с най-основното правило: независимо с каква прическа и дължина на косъма е кучето, още от бебе се къпе често. Най-добре веднъж на 7-10 дни, но и на 2 седмици е приемливо. Къпането задължително трябва да е съпроводено от изсушаване със сешоар и разресване с четка. Породата е със специфична козина и колкото и да ми се иска да вярвам, че всички ветеринари са в час с породните особености на нашите кучета, фактите говорят друго. Тъй че, ако кучето ви е в добро здраве и ветеринарният ви лекар каже “не, къпете го два пъти годишно“, не го слушайте.  

Хигиенните навици започват да се изграждат още от бебе в ръцете на развъдчика, а вие ще ги затвърждавате като нещо рутинно. Колкото по-рано започнете с този вид обучение, толкова по-безпроблемна ще е грижата вбъдеще.

Необходими аксесоари за дома

1. Хубав шампоан, задължително придружен от хубав балсам или маска. В условията на често къпане балсама се грижи за добрия здравен статус на кожата. За по-добро нанасяне, сипете необходимото количество в купичка, разредете с малко вода и нанесете по тялото с гъба.

2. Четка и гребен. Четка с метални извити зъбци със средна дължина е подходяща за седмично разресване а гребенът е безценен помощник за разресване на сплъстявания.

3. Спрей за разресване. Когато решим пудела на сухо шанса да го скубем и късаме косъма е много по-висок, отколкото ако преди това сме напръскали козината със спрея. Силно го препоръчвам.

4. За кученцата с дълъг топнот, логично: хубави плътни ластици, които не скубят.

5. Машинки/тримери за тези, които сами ще поддържат муцунките и лапите на своите кученца. За начало препоръчвам на всички желаещи да минат един урок при своя грумър – как правилно да използват тези уреди. Препоръчвам инвестиция в професионален уред с дългогодишна трайност, а не машинка от магазин за хранителни стоки. По принцип муцунките също се бръснат често и домашното ползване е предпочитан метод от хора, които нямат възможност да посетят грумър всяка седмица за бръснене на муцунка.

Малки хитрини за лесна грижа

Често чувам от мои клиенти, че им е доста сложна комбинацията от сушене и ресане, че обекта на тяхната грижа бяга из дома, че нямат четири ръце и т.н. Затова ще ви дам няколко идеи за помощ.

Първо и много приятно, както и полезно нещо, е да научите малкото пуделче след баня да се отпуска завито в кърпа. Повийте добре кученцето, за начало го гушнете и дори и да шава, и да иска да скочи, го притиснете леко към вас, и спокойно му говорете. Много лесно се приучават да лежат увити в кърпи. Ползите са, че всички полезни вещества от маските/балсама попиват добре в кожата, кучето се успокоява след банята, взема си една кратка дрямка и е готово да понесе по-лесно сушенето. За вас ползата е една добре попила кърпа и едно влажно куче, което се изсушава по-лесно и бързо.

Хубаво е от малко кучето ви да знае едно и също място, което да свързва с процедурите къпане/изсушаване, да има ясни команди които да свързва с това, че сега трябва да слуша. Препоръчвам ви масата, на която поставяте кученцето за сушене, да е покрита с нещо не-хлъзгащо. Също така, често препоръчвам на моите клиенти да си купят щипка за сешоара (едната част на щипката се захваща за масата а другата щипва сешоара), така ръцете остават свободни едната да придържа кученцето, а другата да го реше. Когато тази процедура започне да се прилага системно и методично от малко бебе, още на 4-5 месеца кучето ви ще е супер послушно и спокойно.

Изрязването на ноктите и почистването на ушите е доста плашещо за много хора, но ако посещавате вашия грумър един път месечно нямате повод за тревога. Ако обаче посещавате по-рядко груминг салона, трябва да проследявате дали вашия пудел няма нужда от допълнително изрязване на нокти и почистване на уши. Тук е моментът да спомена,че изскубването на мъртвите косми от ушите на пудела, особено при черните пудели, е силно желателно, тъй като са предразположени към ушни инфекции и възпаления.

Златина Давидовска, салон Royal Groom